This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions.

Kérjük adja meg adatait az ajánlatkéréshez! (a *-gal jelölt mezők kitöltése elengedhetetlen)

Cognex DataMan ipari kódolvasók

Világelső vezető az ipari kódolvasók és képfeldolgozás világában

A Cognex a világ legismertebb, képfeldolgozásban jártas vállalata több, mint 850.000 telepített rendszerrel világszerte, több mint 30 éves tapasztalattal a képfeldolgozásban és a képalapú rendszerek világában. Cognex termékeket használnak a világ legjobb gyártói, beszállítói és gépgyártói  annak érdekében, hogy az általuk gyártott termékek megfeleljenek iparáguk legmagasabb szintű követelményeinek.

Az ipar minden területén használnak kódokat, termékkövetésrel, lejárati dátum figyelésre, gyártási folyamatok információinak gyűjtésére.

A kódok leolvasását nehezítheti:

 • jelölés felvitele közben adódó problémák
 • mechanikai sérülések
 • a felület sajátosságai

A jelölési technológiák fejlődésével és a Datamatrix kódok elterjedésével egyre népszerűbbé vált a közvetlen anyagjelölés (DPM) használata. A kép alapú kódolvasás előnye, hogy a kódokat (DPM is) a fejlett algoritmusnak köszönhetően a kódolvasók extrém feltételek mellett is megbízhatóan olvassák a kódokat. A fejlett algoritmusok mellett számos világítás és lencse variáció segíti elő az egyedülállóan magas olvasási aránnyal rendelkező kódolvasó gyártási folymatokba történő integrációját.

Tekintse meg a DataMan olvasókat demo környezetükben, működés közben

 

DataMan kézi olvasók

A DataMan kézi kódolvasók vezetékes és vezeték nélküli eszközei gyakorlatilag minden iparág számára megfelelő negoldást nyújt. Akár jó minőségű kódok olvasásához van szüksége alacsony árfekvésű típusra, akár a legnehezebben olvasható kódok olvasásához keres megfelelő teljesítményű típust, a DataMan meg tudja oldani a feladatot.

Cognex Dataman 8050 sorozat kézi olvasók

DataMan 8050 sorozat
Vezetékes és vezeték nélküli, ESD védelem, 1D/2D, MS WinXP, Win 7 és Win 8, RS232, Ethernet, IP65

datasheet
Cognex Dataman 8070 sorozat kézi olvasók

DataMan 8070 sorozat
Rendkívül bonyolult, nehezen olvasható DPM kódok gyors olvasása, 1D/2D, USB, Ethernet, IP65

datasheet
Cognex Dataman 8600 sorozat kézi olvasók

DataMan 8600 sorozat
Vezetékes/vezeték nélkül, BT/ Wi-Fi, DPM kód gyors olvasása, UltraLight®, 1D/2D, MS WinXP, Win 7 és Win 8, USB, RS232, Ethernet, IP65

datasheet
 

 

DataMan Fix olvasók

Az kis méretű DataMan fix olvasók ideális megoldást nyújtanak ott, ahol kevés hely áll rendelkezésre (termékazonosítás és folyamatszabályozás) területein. Ezek a kódolvasók könnyedén alkalmazkodnak a változó munkatávolsághoz, és a legkülönfélébb gyártósorokhoz.

Cognex Dataman 70 sorozat fix vonalkódi olvasók

DataMan 70 sorozat
Fix telepítésű, 1D/2D, kis méret, Win 7 és Win 10, Ethernet, USB és RS232, IP65

datasheet
Cognex Dataman 150 260 sorozat fix vonalkódi olvasók

DataMan 150/260 sorozat
Fix telepítésű, 1D/2D, nehezen olvasható DPM kódok olvasása, Ethernet, USB és RS232, IP65

datasheet
Cognex Dataman 370 sorozat fix vonalkódi olvasók

DataMan 370 sorozat
Nehezen olvasható DPM kódok / 1D/2D, kompakt, gyors, eltérő helyeken lévő kódok olvasása, HDR+, Liquid lencse, Ethernet és Serial, IP67

datasheet
Cognex Dataman 470 sorozat fix vonalkódi olvasók

DataMan 470 sorozat
1D/2D, több és különböző típusú kód egyidejű olvasása, gyors, eltérő helyeken lévő kódok olvasása, HDR+, Liquid lencse, Ethernet és Serial, IP67

datasheet

 

Miért jó döntés a DataMan eszközeit választani?

Mert hatékony dekódoló szoftver algoritmusokkal dolgozik

A legnagyobb kihívást jelentő, közvetlen alkatrészjelölésű (DPM) kódoknál, illetve a cimkealapú azonosító alkalmazásoknál a DataMan vonalkódolvasókat szabadalmaztatott algoritmusokkal optimalizálták a legmagasabb beolvasási arány elérése érdekében. Ezáltal a rossz minőségű kódokat kiemeli, a változtatható fókusztávolságokkal többféle méretű kódot is lekezel.

 • 1D vonalkódok: 1DMax+™, a kategóriájában legjobb 1D vonalkód algoritmus, mely a legnehezebben olvasható kódokat is képes beolvasni. Amint a Hotbars™ technológiával együtt használja, az 1DMax+ még gyorsabb lesz.
 • 2D matrix kódok: A 2DMax+™ áttörés a 2D-s dekódoló szoftverek palettáján, a 2D-s matrix DPM kódok olvasás szepontjából degeneratív elváltozásait tudja kezelni felszíntől függetlenül.

Támogatott szimbólumok

 • 1-D: UPC/EAN/JAN, Codabar, Interleaved 2 of 5, Kód 39, Kód 128, Kód 93, Pharmacode, GS1 DataBar
 • Postai kódok: POSTNET, PLANET Code, Ausztrália 4-State, Japán 4-State, UPU 4-State, Intelligens levelezés Vonalkód
 • 2-D: Data Matrix, MaxiCode, QR Code and MicroQR Code. Opcionális: VeriCode®
 • Composite: GS1 (CC-A, CC-B), PDF 417, MicroPDF


Mert fejlett képalkotó technológiája áthidalja a legbanálisabb olvasási problémákat is

 • kep-3-cognexRugalmas lencseopciók: Mindegyik DataMan fix telepítésű kódolvasó többféle lencsebeállítási opciót kínál a maximális mélységélesség- variálhatóság elérésére. A Dataman kézi olvasók 8000-es sorozata a világon elsőként kínál beépített, variálható fókuszú folyadéklencsés technológiát.
 • Rugalmasan variálható világítás: Moduláris világítás, egyedi és más integrált világítástechnológia, ami optimális megvilágítást biztosít mindenfajta kód és felszín esetén.
 • Hotbars technológia: A vonalkódok olvasásában úttörő módszer a Cognex Hotbars képanalizáló rendszere. A Hotbars technológiában egyszerre valósul meg a pontosság és a villámgyors sebesség, így érhető el vele példátlan teljesítmény a következő generációs Cognex DataMan olvasókban.
 • Xpand: A szabadalmaztatott Xpand™ technológia segítségével egyetlen kódolvasó látómezője több mint 50%-al növelhető, mely lehetővé teszi, hogy kevesebbet kelljen belőlük használni. Így egyszerűbb, illetve kevesebb idő, - és költségigényű egy telepítés.

Mert könnyű telepíteni és működtetni

Az összes DataMan eszközt jól átlátható felhasználói felület, gyors a beállíthatóság és könnyű kezelhetőség jellemzi. A hatékony ellenőrző szoftver egyszerűen integrálható. Az eszközök integrációját pedig a Cognex Connect™ program mellett a  legkülönfélébb ipari protokollok támogatják (EtherNet/IP, PROFINET, Modbus/TCP és MC).

kep-4-cognex


A Normál Setup Tool (telepítő/beállító eszköz) intelligens hangolással egyszerűsíti a telepítést és a kezdeti olvasóbeállításokat. Egy oldalon jelennek meg a leggyakrabban használt ellenőrző funkciók, így látható, hogy a különböző opciók valós időben hogyan befolyásolják a vonalkódolvasást.

A DataMan eszközök további gazdasági előnyei

 • Növeli a hatékonyságot: segíti az anyagkészletgazdálkodást, számszerüsíti a gyártási folyamat gyenge pontjait és erősségeit, kezeli a beszállítói nyomtatási variációkat, csökkenti a WIP-et (folyamatban lévő munka)
 • Magasabb áteresztőképesség érhető el: kevesebb kézi újraválogatás, gyorsabb beolvasási idő, rövidebb állásidő
 • Csökkenti a hulladékot a selejt újrafeldolgozásánál
 • Fenntartja a vevői elégedettséget: elkerülhető a téves kézbesítés, visszahívások szükségessége
 • Ellenőrízhető a nyomonkövethetőség: termékminőség információ, javított eszközkövetés, allergénkezelés, az alkatrészhitelesítés meghiusítja a hamisítási lehetőséget

Milyen alkalmazásokra használhatók a DataMan eszközei?

Legyen az egyedülálló képfeldolgozó rendszer vagy egy OEM-be beépített hatékony képfeldolgozó szoftver, a képfeldolgozó rendszerek az alábbi alkalmazások egyikére vagy kombinációjára használhatók:

 • Vizsgálat: Összeszerelési hibák, felületi hibák, sérült alkatrészek és hiányzó tulajdonságok vizsgálata. Tárgyak és tulajdonságok irányának, alakjának és helyzetének vizsgálata.
 • Irányítás, igazítás: Az automatizált berendezések és robottechnikai eszközök vezérlése. Nagy pontosságú összeszerelési műveletek és más gyártási folyamatokban az alkatrészek pozícionálása.
 • OCR/OCV: Az alkatrészekre közvetlenül jelölt, vagy cimkékre nyomtatott OCR/OCV alfanumerikus karakterek olvasása és értelmezése.
 • Mérés: Alkatrészek vizsgálata kritikus méretek ellenőrzése céljából. Alkatrészek mérése osztályozó és rendező folyamatokhoz.
 • Jelenlét/Hiány: Alkatrészek vagy azok egyes jellemzői meglétének illetve hiányának érzékelése.

Esettanulmányok

A Netflix esettanulmanyaz egyik legköltségesebb folyamatát, a visszahozott DVD-k kezelését oldotta meg.

Nagy mennyiségű forrás arra ment el, hogy manuálisan nyissanak meg levelező programokat, előkeressék a borítóval ellátott DVD-ket, beazonosítsák a borítón lévő információ azonosságát a DVD-n lévő információval, ellenőrízzék a DVD esetleges mechanikus sérüléseit, megtisztítsák őket és beszkenneljék a rendszerbe.

A minőség javítása és költségcsökkentés céljából a Netflix DataMan olvasókat telepített a tokon, borítón és DVD-ken lévő vonalkódok beolvasására. Várakozáson felül teljesítenek a telepített rendszerek.

Az Axel-Springer vonalkódokat használnak az újságok kötegekbe rendezésekor.

Nemcsak a kézbesítés sebességét, de a pontosságát is nyomonkövetik. 30 évig egy dönthető tükörrel rendelkező lézer-szkenner segítségével olvasták be a vonalkódokat, most azonban váltottak az új generációs Dataman olvasókra.

Mindössze 4 hetes tesztelést követően a nagyteljesítményű DataMan 500 100%-os megbízhatósággal olvasott. 1.25 és 25 cm között volt a kötegek magassága, a kódok pozíciója pedig egy kb 35 cm es plusz tartományon belül mozgott.

A Borg Wagner a turbofeltöltők nyomonkövethetőségének elenőrzésére használ DataMan olvasókat.

A Borg Wagner Turbo Systems zökkenőmentes nyomonkövethetőséget kívánt elérni a gyártási folyamatban az alkatrészek jelölésével.

Magas hőmérsékleten és nagy mennyiségek esetében is helyt álltak a DataMan olvasók. A minden állomásnál történő alkatrész-szkennelés oly könnyen és gyorsan ment, hogy a nyomonkövethetőségi projekttel nemcsak az eredetileg kitűzött célt sikerült elérni, de a hatékonyság növelésével, illetve az utómunkák és selejtek csökkentésével a költségek is csökkentek.as lower costs by increasing efficiencies and reducing rework and scrap.

A Beyonics helyet spórolt és növelte a kapacitást, amikor 2D matrix kódokra váltott.

Ahogy az elektromos alkatrészek mérete csökken, a kisebb nyomtatott áramkörökön (PCB-k), kevesebb hely jut cimkéknek. Ugyanakkor a termék-nyomonkövethetőségre irányuló növekvő kereslet miatt több információt kellene a cimkéken elhelyezni. A Beyonics-nak a 2D matrix kódokra kellett váltani. A Beyonics meglévő olvasói rossz állapotban voltak és nem tudták olvasni a 2D matrix kódokat. Semmilyen meglévő software-en, vagy hardware konfiguráción nem változtattak az átálláskor, mégis sikerült magasabb beolvasási arányt produkálni és növelni a termelési teljesítményt.