Oldalunk a zavartalan működéshez cookiekat (sütiket) használ, ment le az Ön gépére. Ezek használatát engedélyeznie kell böngészőjében.

Főnemesi kiváltságok

Monitor, 1994. október 7.
Amilyen üdítő színfolt tud lenni egy számítástechnikai kiállításon a temérdek gép között egy jazz zenekar, egy informatikai újságban a bitek és specmarkok mellett egy szép színes, lendületes vonalvezetésű versenymotor, olyan jóleső érzés volt a Compfaires információgyűjtés hajszájában egy „humán hangvételű” riportdélután a Kőszeg utcában.

.

Az egyik legnagyobb lakótelep tövében, a csendes kis mellékutcában meghúzódó kertes ház teraszán lévő „szabadtéri tárgyaló” asztalánál ugyan csupa mérnök ült, a célok és eredmények mégis emberi életek megmentésének lehetőségéről szóltak, versidézetekhez és történelmi kifejezésekhez kapcsolódva hangzottak el.

„A hetedik te magad légy…”

A Nádor Rendszerház, mint az egy valamire való főnemeshez illik, jónéhány kitüntető címmel, ranggal rendelkezik. A legfrissebb – s most talán erre a legbüszkébbe – a Compaq System Partnerség, amit hetedikként ők nyertek el a Compaq forgalmazók közül. Emelett birtokolják a „Novell System House”, „A Microsoft kiemelt forgalmazója” címeket, disztribútorai a Mannessmann Tally sornyomtatóinak, a Motorola személyhívóinak, a Maxon pagereinek és rádiókészülékeinek és dealerei a HP printereinek. A felsorolt „fegyverzet” hadrendbe állításával indultak csatába nagyjából két évvel, s az első évben 210 milliós, a második évben már 300 milliós forgalmat mondhatnak magukénak. Már az említett két szám is elég előkelő, de talán még elegánsabb a dolog, ha hozzátesszük, hogy ezt 10, majd 14 munkatárssal sikerült elérni, tehát egy főre úgy 20 millió jut.

„Fehérek közt egy európai”

A Nádor eddig már több, mint húsz magyar kórházban, több nagy gyárban, bankban és építési vállalatnál, őrző-védő szervezetnél telepített lokális telekommunikációs hálózatot, de a legnagyobb eredményük minden bizonnyal az az összbudapesti egészségügyi telekommunikációs rendszer, amelynek első fázisával idén májusban végeztek. A rendszer két egymással integrált, de önmagában is működőképes alrendszerből áll, az egyik egy Motorola alapú lokális személyhívó rendszer, a másik pedig egy Maxon mobil rádiókból álló rádiós rendszer. Egész Nagybudapest területén lehetővé teszi az orvosok és egészségügyi dolgozók azonnali elérhetőségét, szükség esetén riasztását, informálását vagy konzultációját, attól függően, hogy az adott személy a választható eszközök melyikét vitte magával. A legegyszerűbb személyhívó ugyanis csak fény és hangjelzést ad, a „kicsit komolyabb” már kódolt információk közlésére is alkalmas, míg az igényesebbekkel már írott szöveg vagy beszéd is továbbítható. A mobil rádiókkal kétirányú beszéd és számítógépes adatátvitel is lehetővé válik.

A rendszert jelenleg a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó 17 egészségügyi intézmény dolgozói használják, de folynak a tárgyalások számos további egészségügyi- és néhány kormányzati intézménynek a rendszerbe történő integrálásáról is. Miután ez a kommunikációs hálózat modulárisan építkezik, bármikor tovább bővíthető, a mintájára bármely vidéki városban vagy akár egész megyében kiépíthető lenne hasonló, a domborzati viszonyokhoz alkalmazkodó személyhívó rendszer. A lefedett terület jellegétől és nagyságától, az elérendő személyek számától függően változik ugyan a beruházás nagysága, de nő ugyanakkor, mint a Budapest egész területét lefedő hálózat esetében is, az adott feladatra összefogható, a beruházás költségeit egymás közt megosztó intézmények száma.