Oldalunk a zavartalan működéshez cookiekat (sütiket) használ, ment le az Ön gépére. Ezek használatát engedélyeznie kell böngészőjében.

Hiánypótló nyomtatók

Heti Chip - Bemutató rovat, 1995. május 11.
Három évvel ezelőtt alakult a németországi PSI (Printer Systems International) nagy teljesítményű nyomtatók fejlesztésére, forgalmazására. Napjainkra a cég 150 ezer eladott nyomtatók fejlesztésére, forgalmazására. Napjainkra a cég 150 ezer eladott nyomtatóval a nyugat-európai piacon 38 százalékos részesedést ért el.

.

Induláskor a Philiphtől megvásárolták annak nyomtatógyártó ágazatát és az ahhoz tartozó szolgáltatásokat, később kifejlesztették saját termékeiket, a 24 tűs PP 405, PP 407 és PP 408 nyomtatócsaládot, amelyekkel a gyors, nagy volumenű nyomtatási igények kielégítésére törekedtek. Berendezéseik óránként 500-750 oldalt 500-750 oldalt nyomtatnak, havi teljesítményük körülbelül 20-30 ezer oldal. Használhatók többfajta papírral, leporellóval, kartonnal, borítékkal, címkével. A leporellótovábbító mellett hármas lapadagolót szereltek be a boríték, a levélpapír és a céges papír számára, illetve – más típusoknál – még egy leporellótraktort, ekkor tetszés szerint nyomtathatunk felváltva a két leporellóra, akár öt példányban, alacsony, 50 decibeles zajtszinttel, illetve több mint egymillió vágásra alkalmas vágógéppel. Jellemzőik közé tartozik még az Epson-emuláció és a magyar karakterkészlet, a hálózati alkalmazás és a vonalkódnyomtatás lehetősége.

A cég OEM partnere a Siemens-Nixdorf, a Digital Equipment, a Facit és a HP, a vevők között sorakozik az Audi, a BMW, a Dresdner Bank, a német postavállalat, a Mercedes Benz, a Pirelli, a Volkswagen és még hosszan sorolhatnánk.

Igaz ugyan, hogy a PSI a tűs nyomtatók forgalmazásával indult, ám az utóbbi időben belekezdtek a nagyon nagy sebességű lézerprinterek fejlesztésébe. Ezek akár 30-40 oldal percenkénti nyomtatási sebességre is képesek, nyomtathatunk velük kétoldalasan, havi teljesítményük pedig elérheti a 200 ezer oldalt.

Hasonlóan a PSI-hez, hároméves a magyar disztribútor, a Nádor Rendszerház is. Első üzleti évében 210 millió forintos forgalmat bonyolított, a másodikban ehhez képest 80 százalékos növekedést ért el. A Compaq, a Novell, a Mannesmann-Tally, a HP, a Motorola és a Maxon cégeket képviseli. Szamosközi Zoltán igazgató elmondta, hogy a tavalyi Cebiten figyeltek fel először a PSI-re és termékeire, és egy év múlva kizárólagos disztribútori szerződést kötöttek a teljes nyomtatócsalád forgalmazására. A Nádor Rendszerház részben közvetlenül, részben dealerein keresztül értékesíti a nyomtatókat. A feljogosított viszonteladók közé tartozik három Oki disztribútor, a Humansoft, a Flag és a Traco, valamint a Cobra, a D.Com, az Euronet, a Kesh, a KFKI Direct, a Kventa, a Modus, a Rolitron, a Systrend és a Szintézis. A magyarpiacon óriási a kínálat mátrix- és lézernyomtatókból, a Nádor palettáján is szerepeltek printerek, ennek ellenére úgy ítélik, hiányt pótol a PSI nyomtatócsalád. Árban és teljesítményben egyaránt igen nagy volt eddig az ugrása kis teljesítményű nyomtatók és a sornyomtatók között, árban ez akár három-négyszeres különbséget is jelentett. A PSI berendezések ára fele-kétharmada a hasonló teljesítményt nyújtó konkurens termékeknek, így nagy érdeklődésre számítanak bankok, kormányhivatalok, gyárak és intézmények részéről.

Szekeres Zsuzsa