Oldalunk a zavartalan működéshez cookiekat (sütiket) használ, ment le az Ön gépére. Ezek használatát engedélyeznie kell böngészőjében.

Teszteltük: GSM Fax külföldről, notebookkal

Tantusz - Címlapsztori, 1995. március 23.
A Pannon GSM hálózatában már több hónapja használható az adat- és faxtovábbítás lehetősége is a GSM telefonhoz csatolt illesztő segítségével. Nokia 2110-es készülékünkön a szolgáltató által installált adat- és fax szoftver, valamint PCMCIA kártya segítségével most kipróbálhattuk, hogy külföldön, barangolás közben is működik -e a szolgáltatás.

.

Célországunk Németország volt, ahol a hannoveri Cebit kiállításon és vásáron vettünk részt. Németországban elvileg már mindkét szolgáltató hálózata alkalmas adat-és faxátvitelre a GSM-rendszerben. Tesztünk idején ez még csak a D2-es hálózaton működött. Compaq notebookunk kiválóan működött együtt a Nokia telefonnal a PCMCIA kártyán keresztül. Hannoverből a vásár területéről, valamint Freiburgtól nem messze egy, az autópálya melletti parkolóból egyaránt sikeresen küldtünk faxot a szerkesztőség budapesti vezetékes faxára.

A Nádor Rendszerház bocsátotta rendelkezésünkre azt a Compaq Contura Aero notebook-ot, amely lehetővé tette, hogy hannoveri látogatásunk alkalmával kapcsolatot tarthassunk szerkesztőségünkkel.

A 486 SX 33 megahertzes processzorral felszerelt gép 4 megabyte memóriával van ellátva, és 250 megabyte-os hard disk áll a felhasználó rendelkezésére. A kis befoglaló méret (191 mm x 43 mm x 260 mm) ellenére meglepően kényelmesen lehetett a klaviatúrát használni. Az alapfelszereltséghez még hozzátartozik egy 1.44 megabyte-os külső floppy drive, valamint egy hálózati adapter. Az akkumulátor 4 órás folyamatos munkát tesz lehetővé, amit nagyban növelhet az energiatakarékos automatika, mely a gépet - amennyiben a beállított ideig nem nyúlunk hozzá - hibernált állapotba helyezi.

Kis segítőtársunkat ellátták egy PCMCIA csatlakozó aljzattal is, amelyhez mobil telefonunk csatlakozott. A faxolást a WinFax Lite és a Windows Write közreműködésével tettük, minden nehézség nélkül, mivel a bekapcsoláskor automatikusan COM2-re installálódó PCMCIA kártya a Windows alatt egyszerű nyomtatóként üzemelt, ami a telefonszám megadása után önállóan kezelte a telefont.