Oldalunk a zavartalan működéshez cookiekat (sütiket) használ, ment le az Ön gépére. Ezek használatát engedélyeznie kell böngészőjében.

HI-Tech az egészségügyi archiválásban

Kórházi Informatika - Kitekintő, 1995/10. szám
Wilhelm Röntgen több mint 100 évvel ezelőtt felfedezte, hogy a katódsugarak nyomot hagynak a fényérzékeny lemezen. A német fizikus kísérlete – amelynek nyomán a jelenséget Röntgen sugaraknak nevezzük – az alapvető, külső behatástól mentes, mással nem helyettesíthető módszer maradt az emberi test belsejének vizsgálatában. Az utóbbi években azonban – 100 évvel ezelőtt Röntgen felfedezése után – több, a képek real time feldolgozásán alapuló új technológia, továbbá a mind kisebb és gyorsabb számítógépek használata kezd tért hódítani a gyógyászatban.

.

A képfeldolgozó technológia típusai

A CT készülékek használata a 70-es években kezdett terjedni. 1984 óta használnak MRI berendezéseket, míg PET vizsgálatokat a 80-as évek végétől végeznek. A közismert Röntgen felvételekkel együtt ezen eljárások alkotják a diagnosztikában használt képfeldolgozó technológiákat.

A beteg kórlapok gépi leképezésének, tárolásának és visszakeresésének kezdete a 90-es évek elejére tehető. Ugyancsak a képfeldolgozó technológiát használják az orvosi célú, dokumentációk optikai diszkeken történő tárolására. A betegségek lefolyását tartalmazó dokumentáció állandó „kézügyben” tartása a diagnosztika minőségének a jelentős javulását eredményezi.

Az alkalmazások lassú terjedése

Az orvosi célú képfeldolgozói alkalmazások terjedése – az előnyök ellenére – lassan halad. Még a tárolási technika is zömében a Röntgen korában kialakult filmes archiválásra épül. A kórlapok archiválása mikrofilmen történik – már ahol történik. Az egészségügyben az alkalmazások speciális hardvert és programokat igényelnek.

A fejlesztés igényéről akkor sem mondhatunk le, ha tudjuk hogy a pénzhiány és a fentebb említett technológiák fejlődésének lezáratlansága gátolja a bevezetésükre irányuló törekvéseket. A következő tíz évben ezen technológiák gyorsabb terjedése prognosztizálható az alábbi okok miatt:

  • A közeljövő fejlesztései a már meglévő technológiák által elérhető előnyök kiaknázására fognak irányulni.
  • Az alkalmazások számának terjedésével a HW és SW árak csökkenni fognak, amelyek a beszerzések indokoltságát megalapozzák.
  • Az egészségügyi szolgáltatások színvonala ugrásszerűen javítható a képfeldolgozó technológiák alkalmazásával, beleértve a komplett orvosi dokumentáció digitális tárolását is.

Számítógépes dokumentum-feldolgozás a kórházakban

A legutóbbi, Siófokon megtartott Egészségügyi Napok rendezvényen látható és hallható volt Flor Ferenc előadásában néhány, a jelen cikk témájával kapcsolatos termék illetve rendszer is. Az SMS Kft. bemutatott egy olyan videofilmet, amely víziószerűen 10 évre előrevetítve a korszerű kórházi informatikát a gyakorlatban mutatja be. Érdekes és már jelen formájában is alkalmazható számítógépes dokumentum-feldolgozó rendszert mutatott be a Nádor Rendszerház. Mindenfajta papíralapú dokumentum (a páciens adatlapjaitól kezdve a zárójelentésekig, a számlázástól az eszköznyilványtartásig, stb.) archiválása, visszakeresése, feldolgozása elvégezhető vele, gyorsan, pontosan, olcsón. Moduláris felépítésű, a moduljait számítógépen telepítve, azokat hálózatba kötve sokfunkciós, teljes irodai dokumentum feldolgozó infrastruktúrát hozhatunk létre. Az irodai szűk keresztmetszetek (betegfelvétel, jelentések, kórlapok adminisztrálása, stb.) megszüntethetőek, miközben jelentős költségmegtakarítás mellett ugrásszerűen javul az ügyfélszolgálat minősége. A fejlett gazdasággal rendelkező országokban a kórházakban is rohamosan terjed az alkalmazásuk.

Az orvosi célú információ-feldolgozás jövője

Integrált információrendszerekben a számítógépes technológiák segítségével az orvosok elvégezhetik az operáció előtti diagnózisokat, röntgen-szakorvosok vizsgálhatják a töréseket az ágytól távol is; és az ehhez szükséges összes információ optikai diszkeken tárolható és lehívható a rendszerbe integrált összes intézmény és szakember számára.

A láthatáron már feltűntek olyan eszközök és termékek, amelyek a gyógyászati eszközöket kombinálják az információ feldolgozás legújabb módszereivel, pl. digitális Röntgen készülék képeit nagyfelbontású speciális monitorokon fogják vizsgálni, a képek archiválása optikai tárolókon fog történni.

Az említett digitális képfeldolgozási technológiák olyan szintű egészségügyi szolgáltatásokat alakítanak ki, amelyeket – az egyébként 100 év alatt kitűnően felhasznált – Röntgen képek nyújtotta lehetőségek alapján csak álmodni mertünk.