Oldalunk a zavartalan működéshez cookiekat (sütiket) használ, ment le az Ön gépére. Ezek használatát engedélyeznie kell böngészőjében.

Nemes vetélkedés

Monitor , 1993.
Miközben – tán épp a recesszió miatt – a harc eldurvulóban van, sőt, sokan feladják a viadalt s levetik a páncélt; akadt néhány ember, akik azt mondták, hogy soha nem késő beszállni a küzdelembe, s egy évvel ezelőtt meghirdették a maguk „nemesi vetélkedőjét”. Azt mondták, egyetlen egy feljebbvalójuk van: a vevő, s így osztották ki a címeket, rangokat, a vevő lett náluk a király, ők pedig a Nádor.

Azon az esős novemberi délelőttön, amikor a „nádorosok” a Rózsadomb Hotelben vevőikkel együtt ünnepelték egyéves születésnapjukat, Szamosközi Zoltán, a cég igazgatója és tártulajdonosa lényegében ugyanilyen elszántsággal, és változatlan optimizmussal szólt a helyzetről:

- Odakint sírós, hűvös az időjárás és sírós, rideg a hangulat, idebenn derű, jókedv, melegség, bizakodás. Javaslom az egybegyűlteknek, hogy őrizzük meg ezt a benti derűt, s ennek jegyében osztozzanak velünk ünnepi hangulatunkban.

Ami a bizakodásra alapot ad, hogy Magyarországon még egyetlen induló vállalkozás sem közelítette meg első üzleti évében a 200 milliós forgalmat, pedig sokan akadtak, akik a jelenleginél kedvezőbb időszakban startolhattak. Ez az év a jövőre nézve is meghatározó és sokat ígérő vevőkapcsolatok megteremtését eredményezte: a legnagyobb gyógyszergyáraktól kezdve (Chinoin, EGIS) a kereskedelmi hálózatokon keresztül (Csemege-Julius Meinl, Pharmafontana) a különféle államigazgatási szervekig (Miniszterelnöki Hivatal, minisztériumok, polgármesteri hivatal) gyakorlatilag mindenkivel partneri kapcsolat alakult ki, aki ezekben a nehéz időkben egyáltalán potenciális vásárló lehet.

A nemesi vetélkedéshez nemesi felszerelés kell, a Nádorhoz illő, hogy a páncélzat, a kard minimum Toledóból származzon… Pajzsukra ezért meglehetősen míves címereket vésetek: Compaq és ALR márkanevek fémjelzik a számítógép-kínálatot; lézernyomtatóból a HP, nagyteljesítményű sornyomtatóból a Mannesmann Tally jegyében indulnak harcba, de kezükben ott lobog az Epson és az OKI zászló is; alapszoftverben a Microsoftot és a Novellt fogadták föl vezérnek, de a vitézek között ott küzd a Corel is; s folytathatnánk a sort a közkatonák sorában is megbúvó bocskoros nemesekkel: Logitech egerek és szkennerek, 3M szűrők, floppyk, Pinnacle Micro optikai meghajtók, Sharp fénymásolók, Risograph gyorsmásolók, Best modemek, Panasonic telefonok és alközpontok. A harcmodor is változatos, a hagyományos terepen elért eredmények mellett – ha lehet – még látványosabbak a sikereik a telekommunikáció terén: a nagy állami telekommunikációs cégek árnyékában tucatnyi kórházban a Nádor által telepített telephelyi személyhívó rendszereket használják, de párbajképesek a kétirányú kommunikáció kiépítésében is mobil rádiós rendszereikkel. Ebben a két témakörben is olyan párbajsegédeket választottak, akiknek maguknak is vér csörgedezik az ereiben: a Motorolát és a Maxont.

A király, azaz a vevő szolgálatához persze nem elég egy Nádor, s ezt tudja az immár második életévébe lépett fiatal rendszerház is: folyamatosan toborozzák seregüket. Ennek köszönhető, hogy ma már három vidéki szerviz, s harminc viszonteladó küzd nap, mint nap ugyanezen zászló jegyében.