Oldalunk a zavartalan működéshez cookiekat (sütiket) használ, ment le az Ön gépére. Ezek használatát engedélyeznie kell böngészőjében.

Mi van a Julius Meinl raktáraiban?

Heti Chip - Üzlet rovat, 1993. szeptember
Számítástechnikai és szervizgondjaik megoldásához egyre többen választják az alig egy éve működő Nádor Rendszerházat, köztük a Külügyminisztérium, a Gazdasági Kamara vagy a Fővárosi Illetékhivatal, s nemrégiben feliratkozott a listára egy biztosító is.

.

Egy hazánkban még ritkán alkalmazott szoftvert, a Netware for SAA-t telepítette a már meglévő számítógépparkra a Generali Budapest Biztosító Rt.-nél a Nádor Rendszerház. A feladat az IBm AS/400 összeköttetése volt PC-hálózatokkal oly módon, hogy a későbbiekben rugalmas és fejleszthető legyen a rendszer.

Más természetű kihívás volt a Csemege Julius Meinl nagykereskedelmi raktárt kezelő számítógépes hálózat kialakítására a közelmúltban kiírt tender, amelyet a Nádor és a Traco közös pályázata nyert el. A Traco mint ALR disztribútor egy héten belül szállította a számítógépeket (meghibásodás esetén két órán belüli cseréjét vállalták), s a Nádor végezte a hálózatépítést, valamint a szoftver telepítését. A rendszer érdekessége, hogy az országban az elsők között helyeztek üzembe ikerserveres hálózatot (Netware SFT III.), amely bármelyik server meghibásodása esetében a másik gép adatvesztése nélkül biztosítja a folyamatos feldolgozást (486/66 megahertzes Proveisa, Fiskars online szünetmentes tápegységgel). Ehhez kapcsolódik tizenkét ALR terminál, és tíz távol-keleti terminált is bekötöttek a hálózatba.

Ekkora adathalmaznál – és netalán adatvesztésnél – előadódó károk esetén fontos kérdésként merül fel a mentés, amely jelen esetben optikai lemezekre történik. További szükséges, a munkát gyorsító és a kényelmet növelő kiegészítés a hálózati levelező faxrendszer. A megrendeléstől számítva a rendszer – kábelezéssel együtt – két héten belül elkészült és azóta élesben működik.

Szekeres Zsuzsa