Oldalunk a zavartalan működéshez cookiekat (sütiket) használ, ment le az Ön gépére. Ezek használatát engedélyeznie kell böngészőjében.

hírek, akciók

Kérjük adja meg adatait az ajánlatkéréshez! (a *-gal jelölt mezők kitöltése elengedhetetlen)

Az élményszerű tárlatvezetés titka

Vajon hány látogató és turista tudja, hogy mit is néz valójában?

Valljuk be, hogy hiába őrzünk csodálatos kincseket vagy láthatóak városainkban lenyűgöző épületek, ha csupán ködös képemlékként maradnak meg az őket megcsodálókban.

Most változtathat ezen egy egyszerű és költséghatékony megoldással.

Hogyan?

Elmeséli Önnek az, aki már elindult ezen az úton, a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum igazgatója:

 

Mi a BlueGuide?

Egy olyan digitális tárlatvezetési megoldás, amely Bluetooth HOT Spot-ok létesítése által lehetővé teszi, hogy a látogatók saját - erre alkalmas - telefonjaikon fogadják az egyes kiállítási területekkel, tárgyakkal kapcsolatos információkat, legyen szó szöveges tartalomról, képről vagy akár hangfájlról.

Hogyan épül fel a szolgáltatás?

A kívánt szolgáltatás megvalósításának első lépése az egyes Bluetooth HOT Spot-ok kialakítása a megvalósítási helyszínen úgy, hogy az egyes hatósugarak lehetőleg ne metsszék egymást. A fogadó készüléktől, illetve a leárnyékolás mértékétől függően átlag 10 méter hatótávolság érhető el.

 

rendszermukodes-blueguide

 

Amint a látogató belép a HOT Spot által lefedett területre a szerver automatikusan elküldi az előre beállított üzenetet/ket.

Természetesen ehhez szükséges a látogatók figyelmének időben történő felhívása a kiállítás vagy rendezvény Bluetooth szolgáltatására, valamint az elérhetőség módjára (Bluetooth szolgáltatás elindítása a saját eszközökön).

Az alábbi ábrán látható a szolgáltatás folyamatábrája. Természetesen a szolgáltatás sikerességének záloga a szerver megfelelő beállítása és futtatása, valamint a kliensek mobil eszközeinek Bluetooth elérhetősége.

 

mobilok.blueguide

 

Abban az esetben, amennyiben a beállított üzenetcsomagot több csoportban szeretnénk továbbítani, a szerver minden állomány esetében megerősítést kér a fogadó féltől az adatok elfogadásáról.

A rendszer gyakorlati működése

  • A felderítési folyamatban a rendszer regisztrálja a környéken levő készülékeket. (A látogató az információkat adott pontokhoz kötötten és nem egyszerre kapja meg.)
  • A Bluetooth sávszélesség optimális esetben egyszerre 5 készülékre tudja elküldeni az adatokat.
  • Amint a Hot-Spot az első 5 készüléket kiszolgálta, a következő 5 regisztrált készülék kerül sorra. Egy-egy ilyen ciklus 4-5 fájl esetén, kb. 10 másodpercig tart.
  • Amint a felderített készülékek kiszolgálásra kerültek, indul a következő felderítési ciklus.

Miért érdemes a BlueGuide-ot választani?

  • Egyszerű és költséghatékony: A látogatók részére nem szükséges külön eszközöket biztosítani a digitális anyagok átadásához, így nem kell letéti díjat szedni vagy éppen biztonsági kapukat felállítani sem, amivel jelentős beruházási és adminiszt¬rációs költségek takaríthatóak meg. Nincs szükség nyomtatott kiadványokra sem, a kapcsolódó anyagokat digitálisan „át lehet adni" a látogatók részére, megspórolva ezzel a jelentős nyomdai költségeket.
  • Univerzális: A mai telefonok 90% -a alkalmas a rendszer használatára. (Amennyiben a látogató mégsem rendelkezik megfelelő eszközzel, de igényt tartana a szolgáltatásra, a Nádor Rendszerház lehetőséget nyújt kliens készülékek biztosítására is.)
  • Mobil tartalom, „ingyen reklám": A látogatók saját készülékükön hazavihetik a letöltött képet, hanganyagot, szöveget, továbbadhatják azokat ismerőseiknek, s ezzel többek között reklámozhatják a kiállítást másoknak.
  • Támogatja a múzeumpedagógiát: Iskolai csoportoknál a letöltött anyaghoz később feladatokat lehet kapcsolni a vezető vagy tanár által, így segítség lehet az oktatásban.
  • Létszámfüggetlen: Gyakorlatilag korlátlan számú látogatót képes kiszolgálni a rendszer. (Az Országos Műszaki Múzeumban 1 hét alatt 50 ezer letöltés.)

 

Letölthető Blueguide ismertető