Oldalunk a zavartalan működéshez cookiekat (sütiket) használ, ment le az Ön gépére. Ezek használatát engedélyeznie kell böngészőjében.

hírek, akciók

Kérjük adja meg adatait az ajánlatkéréshez! (a *-gal jelölt mezők kitöltése elengedhetetlen)

Sportlétesítmények informatikai és biztonsági rendszerei

Mára elmondható, hogy a szurkolói igények és jogszabályi változások miatt jelentősen megváltoztak a sportlétesítményekben kialakított informatikai, kommunikációs és biztonságtechnikai rendszerekkel kapcsolatos elvárások. A Nádor Rendszerház és partnerei az elmúlt években jelentős gyakorlatot és tapasztalatot szereztek a sportlétesítmények informatikai és biztonsági rendszerei kapcsán.

A sportlétesítményekhez kapcsolódó főbb változások az alábbiak:

 • a sport törvény elmúlt 2 évben életbe lépett változásai miatt megváltoztak a jegyértékesítéssel és beléptetéssel kapcsolatos elvárások
 • a sportrendészeti nyilvántartásban szereplő személyekről csak korszerű informatikai eszközökkel lehetséges információhoz jutni
 • a kiemelt kockázatú rendezvényeken kötelező a kamerás megfigyelő rendszerek alkalmazása
 • a magas szintű jegyértékesítési szolgáltatások korszerű informatikai infrastruktúra meglétét igénylik
 • a mobil beléptető alkalmazások igénylik a kiépített wifi hálózatot a sportlétesítményben
 • ma már alap szurkolói elvárás a wifi alapú internet hozzáférés biztosítása a sportlétesítmény területén

A Nádor Rendszerház és partnerei az elmúlt években jelentős gyakorlatot és tapasztalatot gyűjtöttek a sportlétesítmények informatikai és biztonsági rendszereivel kapcsolatos kérdésekben.

Magas szintű szolgáltatásokat tudunk nyújtani az alábbi témakörökben:

 • IT és kommunikációs hálózat tervezése, kialakítása
 • Wifi hálózat tervezése, szállítása, telepítése
 • IT eszközök (szerverek, munkaállomások és perifériák) szállítása, telepítése
 • Országos jegy és bérletértékesítő alkalmazás biztosítása
 • Beléptető rendszerek (forgókapus és mobil olvasós) tervezése, kialakítása
 • Kamerás megfigyelő rendszerek tervezése, szállítása, kialakítása
 • A kialakított rendszerek üzemeltetése, támogatása

IT alap infrastruktúra kialakítása

Az alap infrastruktúra kialakításába tartozik a kábelezés, a hálózati eszközök, Wifi hálózat, kiszolgálók és felügyeleti munkaállomások kiépítése. Az alap infrastruktúra azt a célt szolgálja, hogy a többi alrendszer (jegyértékesítés, beléptetés, kamerás megfigyelés) akár bérelt módon is üzemeltethető legyen, a rendezvények napján a kiszállított eszközöket csak rá kelljen dugni a kiépített alap infrastruktúrára. Ilyen megoldást már több sportlétesítményben kiépítettünk.

Wifi hálózat

A wifi hálózat kiemelt jelentőségét a számos felhasználási igény/terület adja. A ma használható, korszerű eszközökkel a wifi hálózat az alábbi területek kiszolgálását biztosítja:

 • Mobil eszközös (PDA vagy okostelefon) beléptető rendszer
 • Saját (belső) eszközök wifi hálózata
 • Látogatókat tájékozatók/segítők/hostessek eszközeinek hálózata. A támogató személyzet ma használatos legkorszerűbb eszközei a különféle tablet alapú megoldások. Ezek aktuális információkkal való ellátásához szükséges a wifi hálózat
 • Sajtó részére biztosított wifi hálózat. Ezen keresztül egyrészt biztosítható az internet elérés, másrészt a rendezvény információk gyors terítése
 • Látogatók részére biztosított wifi hálózat. Ezen keresztül biztosítható az internet elérés a rendezvény ideje alatt, valamint a rendezvény információk gyors terítése.

A fenti – egymástól elkülönülő – szolgáltatások biztosítására nem szükséges külön-külön wifi hálózatok kiépítése. Az általunk javasolt eszközökkel, rendszerekkel biztosítható hogy egy homogén eszközparkból kialakított wifi hálózat nyújtsa a fenti egymástól elkülönített és szabályozott szolgáltatásokat. Az egyes szolgáltatásoknak külön-külön szabályozható a sávszélessége, az elérés módja és időtartama.

Országos kiterjedésű jegy és bérletértékesítő alkalmazás biztosítása

Egy korszerű, magas szintű szolgáltatásokat nyújtó jegy és bérletértékesítő rendszer nem csak szoftver kérdése, sőt a legkevésbé az. A látogatók kiszolgálása és kényelme érdekében a legfontosabb a széles körű elérhetőség biztosítása. Ezt nem csak az Internetes jegyvásárlás lehetőségével, hanem országos kiterjedésű jegyirodai hálózaton keresztül is biztosítjuk. Az általunk kínált megoldás főbb tulajdonságai:

 • Helyi, Internetes és jegyirodai értékesítés
 • Akár anonim, akár névre szóló jegyek értékesítése
 • Működő illesztés a sportrendészeti nyilvántartáshoz
 • Széleskörűen illesztett beléptető rendszerek

Beléptető rendszerek

Az általunk kínált megoldások tartalmazzák a fixen telepített beléptető kapus és mobil olvasós megoldásokat is, valamint rendelkezünk működő adatkapcsolattal más cégek mobil beléptető kapus rendszereihez is. A kapus és mobil olvasós beléptető rendszerek online adatkapcsolattal rendelkeznek a jegyértékesítő alkalmazásokhoz, így akár a helyi pénztárban megvásárolt jegyek adatai is 1 percen belül továbbításra kerülnek a beléptető alkalmazásba. Az online adatkapcsolat következtében nincs korlátozva a jegyértékesítés ideje, így a jegyértékesítés a rendezvény ideje alatt is működhet. Lehetséges olyan megoldás is, amikor a beléptető kapuk egy része kerül csak fixen telepítésre – pl. átlagos látogató szám alapján – míg a kiemelt rendezvényekre ezek kiegészítésre kerülnek további mobil beléptető kapukkal. Ezeket a plusz beléptető eszközöket akár a klubok közösen, akár a sportági szövetségek finanszírozhatják.

Kamerás megfigyelő rendszerek

A kamerás megfigyelő rendszerek célja a vagyonvédelem és a rendezvény biztonságának támogatása, az esetleges incidensek rögzítése, dokumentálása, bizonyítása. A rendszerek tartalmazzák mind a „hagyományos" vagyonvédelem céljára szolgáló eszközöket, mind azokat a megoldásokat melyekkel a sportrendezvényeken olyan minőségű felvételek készülnek és kerülnek rögzítésre, melyek egy esetleges rendbontás esetén alkalmasak az elkövetők beazonosítására és az igazság szolgáltatás munkájának támogatására. Az eltérő célra szolgáló elemek és alrendszerek nem különülnek el egymástól, egységes egészet alkotnak. A rendszerek oly módon is kialakíthatók, hogy a vagyonvédelem célját szolgáló eszközök fixen telepítésre kerülnek, a rendezvény biztosítás célját szolgáló eszközök pedig csak a rendezvények idejére kerülnek telepítésre, akár mobil vezetési ponttal kiegészítve. Ezek az „osztott" megoldások költség hatékony kialakítást jelentenek, mivel nem szükséges minden létesítményben fixen kialakítani a teljes rendszert. A rendezvény biztosítására szolgáló alrendszereket akár a klubok közösen, akár a sportági szövetségek finanszírozhatják.

Üzemeltetés és támogatás

Az általunk és partnereinkkel közösen kialakított hasonló rendszerek maximálisan támogatják az üzembiztonságot és a távoli üzemeltethetőséget, valamint kellő redundanciával rendelkeznek ahhoz, hogy a rendezvények idején ne legyen olyan rendszerleállás, mely akadályozza a rendezvény lebonyolítását. Az egyes rendszerek központi elemeit általában szolgáltató központokban helyezzük el, a sportlétesítményekben csak a végponti eszközök üzemelnek.

Az üzemeltető és támogató csapat ez elmúlt években kellő tapasztatot és gyakorlatot szerzett a sport és egyéb rendezvények működésének támogatásában. Az üzemeltetési és támogatási feladatokat általában távfelügyeleti rendszereken keresztül biztosítjuk, de igény esetén kellő kapacitással rendelkezünk arra is, hogy egy-egy rendezvényre a helyszínen biztosítsunk támogató személyzetet.