Oldalunk a zavartalan működéshez cookiekat (sütiket) használ, ment le az Ön gépére. Ezek használatát engedélyeznie kell böngészőjében.

hírek, akciók

Kérjük adja meg adatait az ajánlatkéréshez! (a *-gal jelölt mezők kitöltése elengedhetetlen)

Védekezés a kripto vírusok ellen – Ne Ön legyen a következő áldozat!

Napjainkban a kripto-vírusok (ransomware) terjedése egyre agresszívabb méreteket ölt: sokan fordulnak hozzánk azzal, hogy a számítógépeiken (és azokkal hálózati kapcsolatban álló perifériáikon) újabb, kifinomult képességgel rendelkező változatok jelennek meg.

Ezt támasztják alá az IT Biztonsági megoldásokat fejlesztő gyártók idei évre kiadott kockázati előrejelzései is, melyekben a titkosító vírusok terjedésének folyamatos növekedését prognosztizálják, továbbá számos ügyfelünktől érkezett visszajelzés a vírus megjelenéséről rendszerük szűrőjében.

Az alábbiakban áttekintést adunk a vírus működésére, a hatékony védekezésre valamint a preventív megoldásokra vonatkozóan, hogy az Ön adatai mindig a legnagyobb biztonságban legyenek!

A titkosító vírus

A kripto-vírus a rendszerbe jutva, titkosítja a felhasználó által elérhető fájlokat, a helyi munkaállomáson és a fájl szerveren egyaránt. Mindent, amihez a felhasználónak hozzáférési joga van, ezért rendszergazdai jogosultság esetén totális pusztításra képes! Tönkreteszi a kiszolgálók rendszereit is, majd miután elvégezte „feladatát”, egy szöveges fájlt helyez el a könyvtárban, melyben „váltságdíjat” követel a helyreállításhoz szükséges kódért. A vírus által használt erős titkosítás miatt a rendszert lehetetlen helyreállítani a kód nélkül, azonban a váltságdíj kifizetése esetén sem garantált a fájlokhoz való hozzáférés!

Terjedés

A kripto-vírust leggyakrabban email üzenetek csatolmányain keresztül juttatják el az áldozat gépére, .zip, .pdf és .doc fájlok formájában. Spamszűrőnk szolgáltatásaiból nyert információk alapján az utóbbi időben a levelek tárgyában gyakran szerepelnek az: „...order…”; „…invoice…”; „…payment…”; „…scanned image…” kifejezések

A felkészületlen felhasználó, egy fertőzött fájl megnyitásával gyakorlatilag kiengedi a szellemet a palackból, utat enged a rombolásnak, az adatvesztésnek. A vírus pár perc alatt hatalmas károkozásra képes!

A titkosító vírust nem csak e-mailben juttathatják el a kiszemelt felhasználóhoz. Más kártékonykódok felhasználásával, a rendszer sérülékenységének kihasználásával is támadhatóvá válunk, de a weben való böngészés közben sem vagyunk biztonságban.

Prevenció és védekezés

A piacon szereplő védelmi megoldások gyártói igyekeznek mindent megtenni a felhasználók védelmében, de sokan közülük csak későn ismerték fel az „innovatív” fenyegetés jelentőségét, így nem, vagy csak korlátozottan rendelkeznek a kripto-vírus elleni védelemmel. Ennek következtében viszont csak a már ismert kártevők ellen képesek védelmet nyújtani, tehát kiemelten fontos, hogy biztonsági megoldásainkat kellő körültekintéssel, a legátfogóbb gyártói megoldással biztosítsuk!

Azonban minden nap újabb és újabb vírusok támadásának vagyunk kitéve és a kripto-vírusok jelentős százaléka továbbra is csak felhasználói segédlettel jut be rendszerünkbe, ezért védelmi megoldásaink mellet elengedhetetlen a felhasználók kiberbiztonsági oktatása, felkészítése a körültekintő (főleg ismeretlen forrásból származó) levél, fájl kezelést valamint a biztonságos web-böngészést illetően.

Amiben mi segíthetünk Önöknek:

  • IT Biztonságtudatossági oktatás tantermi vagy e-learning keretek között (kripto-vírusok és további fenyegetések, támadási formák és biztonsági incidensek megelőzése)
  • Mentési rendszer valamint a hálózati eszközök felülvizsgálata
  • Kockázatelemzés
  • Ethical Hacking
  • Biztonsági hardening
  • Megfelelő vírusvédelmi rendszer kialakítása és bevezetése
  • Komplett, átfogó védelem kialakítása a teljes rendszerre
  • Üzemeltetés, felhasználó ügyelet
  • Szaktanácsadás

Cégünk kiváló IT biztonsági mérnökei és szakemberei tanácsadással és megbízható biztonsági gyártói megoldásokkal állnak rendelkezésre a kripto-vírus által okozott adatvesztések elkerülése érdekében.

Forduljon hozzánk bizalommal!