Oldalunk a zavartalan működéshez cookiekat (sütiket) használ, ment le az Ön gépére. Ezek használatát engedélyeznie kell böngészőjében.

2011. április 21.

Napjainkban a gördülékeny és problémamentes munkavégzés egyik alapfeltétele az informatikai rendszer 100%-os rendelkezésre állása. Ennek megvalósítása magas költségekkel járó képzett humán erőforrást, rengeteg időt és energiát igényel. Ezek hiánya vagy hiányossága könnyen veszélybe sodorhatja IT rendszerét, s így az intézmény működését is.

Mit tehet, ha szeretné biztonságban tudni rendszerét, de nem akarja, nem tudja megfizetni a szükséges erőforrásokat?

2011. április 21.

Mára az Internet használata gyakorlatilag minden szervezet számára a mindennapi munkafolyamatok fontos részévé vált. Jelentős segítő szerepe mellett nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy a számos értékes információt tartalmazó informatikai rendszereket fenyegető veszélyek döntő többsége is az Internet felől érkezik. Ráadásul ezek a veszélyek rendkívül gyorsan változnak, s egyre összetettebbé válnak, így a mindig naprakész védelem megteremtése elengedhetetlen.

2011. április 21.

A legtöbb embernek, amikor meghallja a nyílt forráskódot (Open Source Software – OSS), az ingyenesség jut eszébe. Ez alapvetően igaz is, de a nyílt forráskódú szoftverek ennél jóval többet nyújtanak a felhasználóiknak.

Szabad hozzáférés

A nyílt forráskód nagy előnye – a nevéből adódóan – a forráskód szabadon hozzáférhetősége. A letölthető forráskód miatt megfelelő programozói tudással lehetséges akár a szoftver módosítása, saját igényeinkre alakítása és használata. Sőt, amennyiben a változtatás a nagyközönség érdekeit is szolgálja, sok esetben az általunk módosított kód többszöri ellenőrzés után bekerülhet a fő szoftverbe, így részévé válik az egyébként is ingyenesen hozzáférhető megoldásnak.

Nagyobb biztonság

A szabadon hozzáférhető forráskód javítja a vállalat biztonságát is. Amennyiben az adott szoftverben biztonsági hiba merül föl, a fejlesztők ezt sok esetben akár órák, de maximum 1-2 nap alatt javítják és a tesztelt szoftvert elérhetővé teszik. Amennyiben nem egyedileg használjuk az adott megoldást, hanem egy ingyenes operációs rendszer részeként (pl.: ubuntu, zentyal), akkor az adott operációs rendszer biztonságért felelős csapatai szintén nagyon rövid időn belül orvosolják a szoftverben található hibát. A két, általában egymástól független csapat (szoftverfejlesztők és nyílt forráskódon alapuló operációs rendszer karbantartói) által elvégzett funkcionális és biztonsági ellenőrzés miatt lényegesen nagyobb az esély arra, hogy a hibák előkerüljenek, javításuk megtörténjen még az első felhasználói letöltések előtt.

Innováció, fejlődési potenciál és rugalmasság

Mivel egyes megoldásokon több, egymástól független csoport is dolgozik (pl.: drupal és Joomla CMS, vagy Postfix és Exim levelező szerver) a technológiai verseny kiélezettebb, mint a zárt forráskódú szoftverek esetén. A verseny eredményeként nem az árak csökkennek (hiszen már eleve ingyenes volt), hanem a funkciók számossága és sokszínűsége gyarapszik, amely a felhasználók számára nagyobb választási lehetőséget, és könnyebb integrálhatóságot jelent. A nyílt forráskódú megoldások esetén a definiált sztenderdek maximálisan követve vannak, ezzel segítve a külső, akár liszenszelt szoftverekhez történő integrációt.

A nyílt forráskódú szoftverek jellemzően hardver függetlenek, ebből kifolyólag pedig a skálázhatóságuk egyszerűbb. A növekvő üzleti igényeket így elegendő a megfelelő hardver infrastruktúra kialakítása szempontjából kiszolgálni.

Támogatás

Nyílt forráskód esetén a támogatás máshogyan működik, mint a zárt forráskódú alkalmazásoknál. Sokszor a projekt mögött nem áll egy fejlesztő cég, aki a felhasználók telefonjait vagy e-mailjeit fogadja. Emiatt fontos a nyílt forráskódú megoldás esetén olyan integrációs partner kiválasztása, amely képes az így keletkező űrt lefedni, szakembereivel kiszolgálni a szükséges támogatási igényeket. Mivel a nyílt forráskódú megoldásokat sok esetben független csoportok a szabadidejükben fejlesztik, megtörténhet, hogy időnként egy-egy szoftver programozói nem fejlesztik tovább a szoftvert, más területekkel kezdenek foglalkozni. Amikor más fejlesztők veszik kezükbe a szoftvert, s folytatják a projektet, mindez csak minimális fennakadást okozhat. Amennyiben nem kerül új kezekbe a fejlesztés, a képzett és felkészült integrátor partner tudja megkeresni azt az új megoldást, amely funkcionalitásában maradéktalanul lefedi az előzőt, és támogatni a vállalatot az átállásban.

A Nádor Rendszerház nyílt forráskódú portfóliójába olyan termékeket vett föl, amelyekkel hosszú ideje nagy számú felhasználó dolgozik, megbízható és stabil csapat fejleszti.

Költséghatékonyság

Természetesen az informatikai döntéseknek csak egy részét képezi a technológiai, funkcionalitásbeli választás. A végső lépésben a szervezet anyagi lehetőségei és tervei befolyásolják az új szoftver elindítását a vállalati infrastruktúrában.

A vállalatok számára az informatikai stratégia kialakításánál javasolt figyelembe venni, hogy az adott funkciót a közismert liszensz köteles megoldásokkal szemben el lehet e látni más, nyílt forráskódú szoftverrel. A kiválasztás során a fenti érveken túl javasolt figyelembe venni, hogy a nyílt forráskódú szoftverek jelentős része nem liszensz köteles, vagyis a szoftver használatáért nem kell fizetni. Belegondolva, hogy a vállalati informatika éves költségeinek nagy részét nem az új, hanem a meglevő elemek követésének és támogatásának a kifizetése teszi ki, mindez számottevő megtakarítást eredményezhet. A nyílt forráskód bevezetésénél tehát csak a szoftvert futtató hardver, illetve a telepítés és integrációs díj merül fel költségként – ami általában minden szoftvervásárlás esetén is jelentkezik.

Végül, ha a nyílt forráskódú szoftverek nem lennének képesek felvenni a versenyt a zárt forráskódú szoftverekkel, akkor sehol sem használnák őket nagyvállalati környezetben. Ennek ellenkezőjéről pedig számtalan példát láthatunk világszerte.

Mit várhat a Nádor Rendszerház szolgáltatásától?

 • Magas színvonalú, kompatibilis, az egyedi elvárásokhoz maradéktalanul igazodó megoldásokat
 • Megfizethető üzemeltetési költségeket
 • Jelentős költségek nélküli, gyors továbbfejlesztési lehetőséget
 • Az informatikai rendszerek minőségének általános javulását
 • Az informatikai rendszerek biztonságának mérvadó javulását
 • Függetlenséget a szoftvermonopóliumoktól
 • Hosszú távú költségcsökkentést
 • Egy megbízható, rugalmas cég háttértámogatását
.
2011. április 21.

Napjainkban mindenki számára egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy minden intézmény működésképtelen lenne elektronikus levelezés nélkül.

Ám elég-e csupán levelezésről beszélnünk?

2011. április 15.
 • Több mint 20 éves, a legszigorúbb követelményeknek is megfelelő informatikai üzemeltetési és rendszerintegrációs háttérrel és tapasztalattal rendelkezik.
 • Munkatársai magasan képzettek, tudásukat a napi gyakorlaton túl továbbképzéseken, gyártói tanfolyamokon folyamatosan fejlesztik.
 • 80 fős apparátust tudhat magáénak, ezen felül pedig számos neves gyártó háttértámogatását élvezi a kezdetektől fogva, akik a Nádor Rendszerházat kiemelt partnerüknek tekintik.
 • MSZ EN ISO 9001:2015 Minőségbiztosítási rendszer, MSZ ISO 14001:2018 Környezetközpontú irányítási rendszer, MSZ ISO/IEC 27001:2013 Információbiztonsági rendszer, AQAP 2110:2016 NATO normatív minőségirányítási rendszer által egyaránt tanúsított.
 • Nem csupán az informatika és IT biztonság kapcsán rendelkezik széles körű szakértelemmel, otthonosan mozog a távközlés, irodatechnika, vonalkód technika és szoftverfejlesztés területén is. Ennek köszönhetően átfogó, egymással kiválóan együttműködő infrastruktúra megvalósítására képes, kielégítve a teljesen egyedi igényeket is.
 • A nyílt forráskódú alkalmazások területén szerzett jártassága segítheti szervezetét a még hatékonyabban működő rendszerek és a költségmegtakarítások elérésében.
 • Országos szervízhálózattal és régiós telephelyekkel rendelkezik.
 • A fejlesztési tervek megvalósulását kedvező finanszírozási konstrukciókkal segíti.
 • Mindig az igényekhez rugalmasan igazodva, az Ügyfél érdekeit szem előtt tartva végzi munkáját, megtalálva az elvárásokhoz legoptimálisabban igazodó megoldásokat.
 • A Nádor Rendszerház a hosszú távú és sikeres együttműködésben hisz, amelynek alapja a kölcsönös bizalmon, így mindent megtesz azért, hogy erre a bizalomra rászolgáljon.

.