Oldalunk a zavartalan működéshez cookiekat (sütiket) használ, ment le az Ön gépére. Ezek használatát engedélyeznie kell böngészőjében.

Levelező rendszer

Napjainkban mindenki számára egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy minden intézmény működésképtelen lenne elektronikus levelezés nélkül.

Ám elég-e csupán levelezésről beszélnünk?

Természetesen nem. Naponta újabb és újabb igényekkel, kihívásokkal kell szembesülnünk, így ma már, ha levelező rendszerről van szó, minél teljesebb körű csoportmunka támogatást értünk alatta.

A Nádor Rendszerház látva egyrészt az Informatikára súlyként nehezedő, egyre növekvő igényeket, másrészt a szükséges fejlesztések megvalósítását gátló anyagi nehézségeket, Open Source alapokra építette fel legújabb levelező rendszer megoldását. Azzal a céllal indult el, hogy alacsony költségek mellett, de kompromisszumok nélkül, a lehető legmagasabb műszaki színvonalon valósítsa meg Ügyfelei elképzeléseit. Ennek szem előtt tartásával kizárólag olyan alkalmazásokat választott rendszeréhez, amelyek már számtalanszor bebizonyították kiválóságukat a gyakorlatban, s szakmai körökben is elismertek. Ebből adódóan a mindig hangsúlyozandó költséghatékonyságon túl funkcionalitás szempontjából egy magas színvonalú levelezőrendszerrel teljesen egyenértékű megoldást biztosít, amely mindemellett rugalmasan, gyorsan és mindenekelőtt maradéktalanul alakítható az egyedi elvárásokhoz.

A levelező megoldás főbb szolgáltatásai:

 • Szabványos POP3 és IMAP levelező kliens programok használata
 • Böngésző alapú webmail felület – a szolgáltatások bárhonnan elérhetők
 • Naptár szerver – saját és közös naptárak használata
 • Megosztott mappák használata
 • Címjegyzékek használata
 • Teendő listák használata
 • Mobil eszköz szinkronizálás
 • Központi vírusvédelem
 • Központi spamszűrés
 • Távmunka támogatása

A rendszer komponensei, opciói:

Ubuntu szerverrel:

 • Ubuntu aktuális LTS verziója
 • Postfix SMTP kiszolgáló SQL vagy LDAP backend-el
 • Dovecot IMAP/POP3 kiszolgálóval
 • Apache vagy Nginx webszerver
 • további spam szűrő szolgáltatások (SQLGrey, Spamassassin, ClamAV)

A Postfix – a tökéletes levelezőrendszer megoldás

A rendszer alapját képező Postfix az egyik legelismertebb levelezőszerver alkalmazás. Nem egyetlen programból, hanem több, egymástól független modulból áll, amelyek tökéletesen kommunikálnak egymással. Kifejezetten alkalmas nagy forgalmat bonyolító, jól skálázható rendszerek építésére.

A Nádor Rendszerház által javasolt megoldásban a Postfix az LDAP címtárban vagy SQL adatbázisban tárolt virtuális felhasználói fiókokat szolgál ki. Ez a megoldás biztonságos és üzembiztos. Mivel a felhasználókat reprezentáló postafiókok mögött nincsenek a rendszerben valódi user account-ok, a rendszer erről az oldalról nem támadható. Üzembiztonsági szempontból releváns tulajdonág, hogy a rendszer működését meghatározó minden adatstruktúra adatbázisban (LDAP vagy SQL) kerül tárolásra.

A Postfix integrálható külső hitelesítési, tartalomszűrő és spamszűrő eszközökkel.

Greylist

SPAM és egyéb kéretlen tartalmak elleni védekezés egy újabb módja. Alapelve, hogy a nem whitelisten lévő szerverektől jövő leveleket egy ideiglenes hibaüzenettel eldobja, amire válaszul minden RFC követő levelezőszerver egy bizonyos időintervallumon belül újra próbálkozik. A spamküldő zombik túlnyomó többsége nem próbálkozik újra soha, mivel egyáltalán nem tárol állapotinformációt egy adott spamről (ezért nem is tud újra próbálkozni, később). A technika előnye, hogy minimális erőforrást igényel és nagy hatásfokkal működik. Hátránya, hogy a nem whitelistelt szerverekről érkező levelek kis késéssel érkeznek meg.

Spamassassin - hatékony megoldás a levélszemetek ellen

A SpamAssassin egy többszörösen díjnyertes spamszűrő alkalmazás, amely a levelek többszintű elemzésével, többek között feketelistákkal, szövegelemzéssel, valamint a Bayesian-szűrés módszerével próbálja megállapítani egy levél spam, illetve nem spam mivoltát.

A program hozzávetőlegesen ezer különböző tesztnek vet alá minden e-mailt. Ezek a tesztek az e-mailek tartalmát, felépítését, szabványosságát, méretét, képek, csatolmányok elhelyezkedését, a levél korábbi állomásait vizsgálják át, meghamisításra utaló jeleket keresnek. Ezen tesztek mindegyike egy bizonyos pontszámot ér. A programot használók (általában a rendszergazdák) maguk döntik el, hogy hány ponttól tekintenek egy levelet spamgyanúsnak, azután spamnek, és hogy mit tegyenek ezekkel a levelekkel. A spamszűrés hatékonysága elérheti a 99%-ot, az ezzel járó úgynevezett false-positive arány 0,05% alatti.

A vírus és tartalomszűrés eszköze minden elterjedt víruskereső motorral képes együttműködni, amelyek segítségével teljes törzs és csatolmány vizsgálatot végez.