Oldalunk a zavartalan működéshez cookiekat (sütiket) használ, ment le az Ön gépére. Ezek használatát engedélyeznie kell böngészőjében.

Mi az adatdióda? Mi teszi forradalmi megoldássá?

Az Adatdióda - ahogyan neve is mutatja - a hagyományos dióda elvére épül, olyan védelmi eszköz, amely kizárólag egyirányú kommunikációt biztosít egy alacsonyabb biztonsági besorolású környezetből egy magasabb biztonsági besorolású környezet felé. A dióda megőrzi a védett szegmens fizikai elválasztását, mégis képes kiszolgálni a magasabb biztonsági környezet információ igényét valós időben, szabályozott módon és külső erőforrások bevonása nélkül. Természetesen egy időben csak egy irányban valósulhat meg adatforgalom.

Maga a technológia hardver és szoftver komponensek együttese, az egyirányú kommunikáció igényeinek megfelelően kialakítva. A két hálózat között nincs galvanikus kapcsolat, az adatok továbbítása opto-elektronikai eszközökkel valósul meg.

Az optikai kapcsolat szigorúan egyirányú, ez a biztosítéka annak, hogy a védett szegmens létezésének a „nyílt" hálózatban semmilyen nyoma nem lehet.

A megoldás előnye nyilvánvaló a hagyományos informatikai védelmi eszközökkel szemben (ide értve a hagyományos tűzfalakat is), ahol a biztonságot ún. magasabb rétegbeli szoftveres megoldás biztosítja.

Az alkalmazott technológia jellegéből adódóan az elérhető szolgáltatások köre korlátozott, ez azonban csak a tradicionális hálózati funkcionalitással összehasonlítva hátrány. A fentebb említett, eredeti környezetben, új minőségi szintre emeli a munka hatékonyságát.

Az alkalmazható szolgáltatások köre implementációtól függően a következő lehet:

  • Fájl átvitel
  • Web és FTP oldalak tükrözése
  • Nyomtatás
  • Elektronikus levelezés
  • Integráció lehetősége külső tartalomszűrő és/vagy vírusirtó rendszerekkel

Az Adatdióda alkalmazása tehát indokolt lehet minden olyan esetben, ahol a védett környezet számára biztosítani kell külső információ források elérését úgy, hogy a biztonsági követelmények semmilyen kompromisszumot nem viselnek el.