Oldalunk a zavartalan működéshez cookiekat (sütiket) használ, ment le az Ön gépére. Ezek használatát engedélyeznie kell böngészőjében.

IT rendszer konszolidáció és virtualizáció

A rohamosan fejlődő informatika világában, egyre többször merül fel a kérdés, hogy milyen módon lehetséges az informatikai rendszer üzemeltetését költséghatékony módon biztosítani. Kezdő vállalkozásoknál nagyon fontos a megfelelően skálázható rendszer kiépítése, meglévő rendszerek esetén viszont felmerül a konszolidáció és a virtualizáció fogalma.

Mi a konszolidáció?

A konszolidáció mindenhol más-más jelentéssel bír. Van, aki a munkaerő jobb kihasználását érti rajta, van, aki egységes környezetet szeretne, van, aki tervezhetőbbé szeretné tenni az informatika működését és van, aki kevesebbet szeretne költeni. Éppen ezért a konszolidáció minden ügyfélnél személyre szabott, de minden esetben közös a cél: az IT infrastruktúra átláthatóbbá és rugalmasabbá tétele, valamint az erőforrások optimális kihasználása.

A fenti cél elérése érdekében konzultációk és felmérések segítségével lehet az igényeket és munkakörnyezetet megérteni és a lehető legjobb megoldást kínálni. Az informatikai rendszereket nem szükséges egy ütemben konszolidálni. Konszolidációjuk megvalósulhat külön-külön ütemben is, például a szerverkörnyezet, a nyomtatási rendszer valamint a háttértárolók újratervezésével és ésszerűsítésével.

A Nádor Rendszerház nem konfekció-megoldásokat próbál meg értékesíteni, hanem azt a megoldást keresi meg, amely leginkább illeszkedik a meglévő rendszerhez, és a lehető legjobban megvalósítja az ügyfél hosszú távú terveit. Ennek érdekében arra törekszik, hogy egyre szélesebb gyártói, illetve virtualizációs termék portfolióval álljon Partnerei rendelkezésére.


Mi a virtualizáció?

A virtualizációnak elsősorban a szoftveres megvalósítása épült be a köztudatba. Mára szinte minden közepes és annál nagyobb vállalatnál létezik a virtualizáció valamilyen formája. A VMware és a Microsoft Hyper-V szoftveres megoldásai mellett a storage virtualizáció is számtalan formában fordul elő gyártói platformokon és azokon kívül is.

A virtualizáció a jelenleg ismert leghatékonyabb megoldás a konszolidáció megvalósítására, az erőforrások minél jobb kihasználására. Ez a megoldás lehetővé teszi egy homogén, jól menedzselhető környezet létrehozását, ezen felül a technológiának köszönhetően elérhető a költségek optimalizálása, valamint a változásokhoz való gyors, megbízható és rugalmas alkalmazkodás, legyen szó nagyobb terhelésről, távoli elérésről vagy éppen katasztrófa helyzetről.


Felmérés

A konszolidáció minden ügyfélnél személyre szabott, ezért a konszolidációs tevékenységet egy felmérés előzi meg. Munkatársaink egy személyes konzultáció és felmérés során feltérképezik az IT környezetet mind szoftver, mind hardver szinten és meghatározzák a szerver- és alkalmazásfüggőségeket.

Tervezés

A felmérést követően megtörténik az egyeztetés a fejlesztői és üzemeltetői gárdával. Sor kerül a tervezésre, melyben szakembereink szorosan együttműködve az ügyféllel, meghatározzák az esetlegesen elavult, cserére érett eszközök, a szükséges hardver és szoftver elemek valamint az elvégzendő migrálási feladatok listáját, majd javaslatot, árajánlatot készítenek az optimális infrastruktúra létrehozására, korszerűsítésére. Ezután megkezdődhet a lehető legjobb konszolidációs megoldás kivitelezése.

Migráció

A feladat oroszlánrésze és az igazán látványos fejezete tulajdonképpen itt kezdődik, melynek során a régi, „Salgó” polcos szerver rendszerek eltűnnek és lehetőség nyílik az eddig külön szervereket igénylő rendszerek egybeolvasztására. A helyet, karbantartást és elektromos energiát igénylő fizikai szerverek száma lényegesen lecsökken, átalakul az IT környezet, áttekinthetőbbé, tervezhetőbbé, jóval rugalmasabbá és nem utolsó sorban egyszerűbbé válik az üzemeltetés.

Végeredmény

A virtualizációnak köszönhetően minden szempontból hatékonyabb IT rendszer jön létre, amely nagymértékben egyszerűsíti a felügyeletet és az üzemeltetést, ezzel jelentős terhet levéve az IT válláról.