Oldalunk a zavartalan működéshez cookiekat (sütiket) használ, ment le az Ön gépére. Ezek használatát engedélyeznie kell böngészőjében.

Szabályzatok és IBIR kialakítása

AZ IT biztonság területén számos nemzetközi szabvány, módszertan, ajánlás és rendelet létezik, amely igyekszik útmutatóul szolgálni a hatékony, kockázatokkal arányos védelmi stratégia kialakításában és annak teljes életciklusában. A Nádor Rendszerház szakértői - akik a különböző gyártói minősítéseken túl CISA és CISM minősítéssel rendelkeznek - segítenek eligazodni ezen előírások útvesztőiben. Vállalják a teljes információbiztonsági irányítási rendszer (IBIR) kialakítását, és természetesen a szabályzatok külön-külön történő kidolgozását is maradéktalanul, az adott szervezet igényeihez igazodva.

A bevezetés költséghatékonyságának érdekében a Nádor a biztonsági szabályzatok és stratégiák kialakítása során, szem előtt tartva a rövid és hosszú távú fejlesztés lehetőségeit, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a jelenlegi IT infrastruktúra eszközeivel valósítsa meg a korábbinál magasabb biztonsági szintet.

Röviden az IBIR-ről

AZ IBIR a vállalatirányítási rendszer azon része, amely átfogja és szabályozza a teljes informatikai tevékenységet, kiemelten kezelve az adatbiztonsági és adatvédelmi területeket. Segítségével a vállalat működésének kockázatelemzésén és kockázatkezelésén keresztül kialakítható a magas szintű információvédelem. A rendszer magában foglalja a szervezeti felépítést, a biztonságos működtetéshez szükséges szabályzatokat, a tervezési tevékenységeket, a felelősségi köröket, a gyakorlatot, az eljárásokat, a folyamatokat és az erőforrásokat.

Az információbiztonsági irányítási rendszer tanúsítható rendszer. A tanúsítás alapját a MSZ ISO/IEC 270001:2014 szabvány alkotja. A szabvány nem csupán az IBIR kialakítására vonatkozóan tartalmaz követendő lépéseket, hanem annak bevezetésére, megvalósítására, működtetésére, fenntarthatóságára, felülvizsgálatára, karbantartására és fejlesztésére is.

Az irányítási rendszer megvalósításának első lépéseként a Nádor Rendszerház szakértői független auditorként átvilágítják az érintett területek működését, ebből kiindulva dolgozzák ki a megvalósításhoz szükséges feladatokat.

Az IBIR kiépítésének főbb állomásai a következők lehetnek:

  • Az üzleti (ügymeneti) folyamatok, az informatikai infrastruktúra, valamint ezek védelmi szintjének felmérése
  • Kockázatelemzés- és értékelés
  • Informatikai Biztonsági Politika elkészítése – főbb IT biztonsági irányvonalak meghatározása
  • Informatikai Biztonsági Stratégia
  • Informatikai Biztonsági Kézikönyv elkészítése – az információbiztonsági rendszer tartalmának meghatározása
  • Az IBIR megvalósítása – szabályzatok, eljárások, egyéb dokumentumok elkészítése, valamint a technikai megoldások kivitelezése
  • Oktatás
  • Bevezetés
  • Előaudit

Minden vállalat komoly versenyelőnyre tehet szert a tanúsítvány megszerzésével, hiszen a megrendelők számos esetben megkövetelik, hogy szállítóik rendelkezzenek az információs és az informatikai rendszerek biztonságát garantáló minősítésekkel.